Boken Labile balanser er forfattet av danser Truuk Doyer og illustrert og redigert i samarbeid med barnebarnet, billedkunstneren Sebastian Makonnen Kjølaas. Her får man et innblikk i hvordan det var å være en ung utenlandsk danserinne i Norge på 40- og 50-tallet, gjennom en rekke personlige og særegne fortellinger om Doyers hemmeligheter, sorger og gleder. Boken er rikt illustrert av Kjølaas og med en samling fotografier som aldri før er publisert. Labile balanser er ført i pennen fra Doyer, som ankom Norge i 1949, og opp til hennes død i februar 2020, 102 år gammel.

Truuk Doyer (1917–2020) var en del av det frie dansemiljøet i Norge etter krigen, der hun var danser i Ny Norsk Ballet, det første selvstendige, profesjonelle balettensemblet i Norge som senere ble innlemmet i Den Norske Opera i 1958. Hun var gjennom et langt liv skuespiller på Nationaltheatret, skrev spill og teaterstykker, og omgikk en rekke norske kunstnere, musikere og forfattere, som Leif Juster, Per Ung, Edith Roger, Stein Winge og Odd Nerdrum.

Før hun kom til Norge arbeidet hun under den innflytelsesrike koreografen Yvonne Georgi, den mest kjente eleven av Mary Wigman. Doyer arbeidet blant annet ved Nasjonaltheateret, Svenska Dansteatern, Amsterdam stadsteater, Basel Stadsteater og i Riksrevyen, og drev ballettskolen Studio Doyer i Porsgrunn og i Kristiansand.

Labile balanser01
Boken er gitt ut på Uten Tittel Forlag og vil være tilgjengelig i alle landets bokhandlere, og til utlån i biblioteket vårt.
Les mer HER 

Les også intervjuet Skrev bok med sin egen bestemor – Det er viktig at de yngste har kontakt med de eldste med Sebastian Makonnen Kjølaas i Kulturplot

 


Doyer01Doyer02

 Doyer04Doyer05

image.pngDoyer06

Foto fra venstre til høyre, øverst til nederst:

Truuk Doyer som Danaïde, Ballet Parade av Yvonne Georgi, Amsterdam, 1942.
Gjengitt med tillatelse fra Kjølaas / BONO

Portrettfoto av Truuk Doyer, Amsterdam, 1942.
Gjengitt med tillatelse fra Kjølaas / BONO

Truuk Doyer og Hans Kjølaas gjør seg klare til å spille på utescenen på Folkemuseet, 1950. 
Gjengitt med tillatelse fra Kjølaas / BONO

Truuk Doyer spiller prostituert i den norske filmen Line, med Toralv Maurstad, 1961. 
Gjengitt med tillatelse fra Kjølaas / BONO

Medlemmer av Ny Norsk Ballett, Oslo, 1949.  Truuk Doyer (bakerst til venstre), Hans Kjølaas (øverst i midten).
Gjengitt med tillatelse fra Kjølaas / BONO

Truuk Doyer og Sebastian Makonnen Kjølaas, St. Hanshaugen, 2019
Gjengitt med tillatelse fra Kjølaas / BONO