kedja2

Dans – Journalistikk – Kritikk

Dansefeltet er i historisk vekst både i antall produksjoner, institusjoner og tilskuere. Dans har et ungt publikum og norsk dansekunst er ettertraktet i utlandet. Samtidig er medias dekning av dans synkende, noe som har sammensatte årsaker, eksempelvis knyttet til organiseringen av kunstfeltet, scenedansens korte historie i Norge og endringer i mediebildet.

Danseinformasjonen tilbød i 2013 en kursrekke med nordiske eksperter på dans og tekst hvor journalister, redaktører, skribenter og kritikere kunne oppdatere seg, øke kildetilfanget og skjerpe blikket på dansekunsten. Sentrale scenekunstinstitusjoner for dans var vertskap for hvert sitt kurs, som inkluderte felles middag samt billett til kveldens forestilling med påfølgende ”aftertalk”.

Å "lese" dans
24. januar kl 1330, Bærum Kulturhus

  • Anne Middelboe Christensen, teaterkritiker i Dagbladet Information og boerneteateravisen.dk
  • Cecilie Lindeman Steen, dansekunstner og førsteamanuensis ved KHiO

Vi ser "Play" av Sidi Larbi Cherkaoui og Shantala Shivalingappa

Dansens landskap
20. februar kl 1330, Den Norske Opera
& Ballett

  • Tone Øvrebø Johannessen, daglig leder i Skuespiller og danseralliansen
  • Lena Hammergren, professor ved Stockholms Universitet og Dans- och Circushögskolan

Vi ser "Spring Fever" med koreografier av Strømgren, Balanchine og Walerski

Å skrive om dans
14. mars kl 1300, Dansens Hus

  • Geir Gulliksen, forfatter og forlegger
  • Lis Hellström Sveningson, dansekritiker i Gøteborgsposten og Danstidningen
  • Studiobesøk, dansekompaniet Wee

Vi ser "Skapet" av Siri og Snelle Produksjoner

Framtidsdans
18. april kl 1330, Black Box Teater

  • Gunilla Heilborn, koreograf og filmskaper
  • Virve Sutinen, kunstnerisk leder ved Dansens Hus, Stockholm

Vi "Band" av Ingri Fiksdal


Bindende påmelding innen 17.desember, med navn, adresse, redaksjonell tilknytning samt telefonnummer og e-post til ine@danseinfo.no

Pris: 750,- ved påmelding til samlet kursrekke, eller 250,- per samling. Begrenset antall plasser. Ved fullt kurs prioriteres

påmeldte til det samlede opplegget.

Mer informasjon: Programansvarlig, Ine Therese Berg, 23709445

Prosjektet er realisert med støtte fra
Norsk Kulturråd og Fritt Ord

OG, som del av ke∂ja Writing Movement, med bidrag fra EUs kulturfond, Kulturkontakt Nord og Nordisk Kulturfond

Det femte og siste seminaret i den norske delen av ke∂ja Writing Movement prosjektet ble arrangert 29. september, under CODA Oslo International Dance Festival på Dansens Hus. Seminaret ble en forlengelse av vårens seminarrekke for journalister, kritikere og redaktører og sprang ut av et ønske om å la flere få oppleve Cecilie Lindemann Steens og Geir Gulliksens arbeid med tematikken i seminarrekken.

Fjerde og siste seminar i serien Dans Journalistikk Kritikk foregikk på Black Box Teater og var fullspekket med innhold. Koreograf og filmskaper Gunilla Heilborn og kunstnerisk leder ved Dansens Hus i Stockholm, Virve Sutinen, holdt foredrag, mens Jon Refsdal Moe, Ann-Christin Berg Kongsness og Ingri Fiksdal holdt innlegg. Kvelden ble avsluttet med premieren på Fiksdals forestilling Band.

Etter at Geir Gulliksen holdt foredrag under seminarrekken for journalister, kritikere og redaktører spurte redaktør i magasinet K, Kristin Valla, sporenstreks forfatteren om å få lov til å trykke teksten i forbindelse med en lang artikkel om dans som skulle på i aprilnummeret.

Det strukturelle grunnlaget for utviklingen av dans i Norge og det estetiske programmet for retninger innen samtidens dans var tema da Tone Øvrebø Johannessen og Lena Hammergren holdt foredrag i Danseinformasjonens kursrekke om dans for journalister og kritikere. I denne artikkelen trekker prosjektleder Ine Therese Berg opp noen perspektiver basert på foredragene. 

Når jeg sier piruett, hva tenker du da? Slik begynte svensk kritiker og kulturjournalist i Dagens Nyheter Lis Helstrøm Svenigson sitt foredrag under tredje samling i Danseinformasjonens seminarrekke for kritikere, redaktører og journalister.

Første seminar i kursrekken Dans Journalistikk Kritikk gikk nylig av stabelen på Bærum Kulturhus. Dette er et prosjekt som er forbredt i over et halvt år og vi er glad for at det endelig er i gang. Tjue journalister, kritikere og noen redaktører, fra blant annet NRK, Aftenposten, Klassekampen, Dagbladet med flere og noen frilansere, møtte opp for å oppdatere seg på dansekunst.

Kursrekken samler et knippe av Nordens mest erfarne skribenter, kunstnere og akademikere som vil dele høyst ulike perspektiver og kunnskap om dans og språk, og gir både praktisk oversikt over dansefeltets organisering og en dypere forståelse for hva og hvordan dansekunstnere jobber. Les mer om bidragene og personene bak.

Kursrekken Dans - Journalistikk - Kritikk er en del av det nordisk baltiske prosjektet Writing Movement, som igjen er knyttet til dansenettverket ke∂ja. Fra 2012 og ut 2014 går lignende kurs, workshop og seminarprosjekter av stabelen i alle nordiske og baltiske land, med det formål å styrke den kritiske bevisstheten og debatten omkring dans.