Sara Christophersen er en kunstner som har gått sine egne veier og har over lengre tid arbeidet med dansekunst og kulturformidling i Palestina og Midtøsten. Masteroppgaven hennes, som sto ferdig september 2020, ser på hvordan dans som praksis kan skape endring i den palestinske konteksten og hun ble 1. mars i år tildelt utmerkelsen for mest nyskapende masteroppgave under årets Vinterseminar i samfunnsgeografi. I dette intervjuet som vi har gjort med henne beskriver hun blant annet hvordan bevegelsesfriheten til dansekunstnere i Palestina, som en av mange friheter, er begrenset, både fysisk og forestilt.

Den Kautokeino-baserte koreografen og filmskaperen Elle Sofe Sara har i en årrekke gjort seg bemerket med verk som belyser både sosiale, kulturelle og politiske aspekter ved den samiske kulturen og folket. Likesom livet i en reindriftsfamilie, som mor og kunstner er mangefasettert, er kunsten det samme – kontrastfylt, men alltid med en sterk stemme. Elle Sofe er for tiden aktuell som festspillprofil for Festspillene i Nord-Norge hvor hennes nyeste verk Vástadus eana – The answer is land har premiere i juni. Maria K. Landmark har intervjuet henne, for Danseinformasjonen, om hennes nyeste arbeid, inspirasjonskilder, bakgrunn og tanker om feltet.

1. april i år tok Kai Gustavsen over roret som kulturhussjef ved Bærum Kulturhus etter Morten Walderhaug, som gikk av etter 13 år i stillingen. Kai Gustavsen har tidligere vært festivalsjef for Kongsberg Jazzfestival og skal nå lede en av landets største scener for dans, og dansesatsningen Dans Sørøst-Norge. I den anledning har vi stilt ham noen danse-relaterte spørsmål, blant annet lurer vi på hvem som har det øverste ansvaret for programmeringen av dansekunst ved Bærum Kulturhus.

Onsdag 24. mars skulle dansekunstner Ulf Nilseng hatt premiere på sitt siste verk Psalm for a slut på Dansens Hus. Som så mange andre kunstnere det siste året opplevde også han at forestillingene ble avlyst, fordi scenene i Oslo fortsatt er stengt for publikum grunnet smittevern og koronapandemi. Danseinformasjonen tok en prat med Ulf, mens han fortsatt var i avslutningsfasen av produksjonen, men vel vitende om at det kan bli en stund til verket blir vist til publikum.

Janne Eraker arbeider som steppdanser og -musiker, på kryss og tvers av landegrenser og kunstneriske uttrykk. Hun beskriver sitt eget arbeid som både dans og musikk, og mens jeg hører på henne prate om de mange ulike jernene hun har i ilden, skinner det gjennom et lekent og nysgjerrig engasjement for steppdansen og dets endeløse potensiale. Selv mener hun at hun opererer i randsonen av dansefeltet, på sin egen øy, men kanskje er det egentlig sånn mange av oss opplever det å arbeide med dans nå? Janne Eraker er intervjuet av Anders Engebretsen, for Danseinformasjonen.

Marie har lenge vært en kunstner jeg har interessert meg for, både fordi verkene hennes har en slags evig inspirerende lett tyngde, og fordi hun stadig er med på å utvide både hva en utøver og hva koreografi er. Hun har blant annet laget verk som "Forfatterbevegelsen", "De grønne" og "Kirkedanseren", og jobber for øyeblikket med "Sindre og Maries Dansehistorie". Alle med amatører, eller som Marie bedre sier det: ulike folk med ulik bevegelseserfaring.

Maria Landmark har intervjuet den nye styrelederen, Mathilde Caeyers, om hvor hun får motet sitt fra, hvordan hun jobber og hvilke muligheter hun ser for seg i Nord-Norge. – Noen ganger dukker det opp mennesker som umiddelbart tilfører kraft til et miljø. Mathilde Caeyers er en slik person. Hun har, til tross for at det bare er 2,5 år siden hun var ferdig utdannet, blitt en viktig stemme i dansemiljøet i Nord-Norge. Hun har rukket å lage to store egne produksjoner, blitt valgt ut til turné med Dansenett Norge, jobbet som danser for flere ulike koreografer, blitt valgt ut som Ungkunstner på Festspillene i Nord-Norge og akkurat tiltrådt som styreleder for Forum for nordnorske dansekunstnere.

Sigurd Johan Heide er kunstnerisk leder for Kartellet og har i lengre tid vært med på å tilgjengeliggjøre og utvikle folkedansen gjennom et stort antall forestillinger og prosjekter. Han er både koreograf og danser, og er for tiden aktuell som regissør for filmen Kalde Mønster som nylig ble vist både på Riksscenen og DanseFestival Barents. Men hvordan jobber en folkedanser? Og hva tenker han om debatten om at kunstdansen skyver folkedansen til side, og at Metoo har nådd folkemusikk og folkedans miljøet? Maria Landmark har intervjuet Heide for Danseinformasjonen.

Som kunstnerisk leder på Nordic Black Theatre er det nok å holde fingrene i når man setter opp to produksjoner etter hverandre, uten pause imellom. Moustache liker at ting skjer i et radig tempo og griper mulighetene kjapt. Vi tok en prat på det sjarmerende lofts-kontoret på Nordic Black Theatre på Grønland. – Hadde jeg jobbet med bare gamle folk på institusjonene hadde jeg blitt så gammel at jeg ikke kunne ha gått engang. Cliff A. Moustache ble intervjuet av Kamelia Javadi, på oppdrag fra Danseinformasjonen.

Det er travle tider for Grace Tabea Tenga, og slik må det kanskje være når man både er psykologistudent, afrikansk-estetisk danser i Tabanka, aktivist, skribent og kunstkritiker. Hun skriver for en rekke tidsskrifter, blant annet Shakespearetidsskriftet, Scenekunst.no, Periskop.no, Ballade.no og Klassekampen. Grace skriver og anmelder fra et kritisk feministisk og dekolonialt perspektiv og har markert seg som en viktig stemme i det norske scenekunstfeltet.

Dansekompaniet Vestland Danseteater er et ferskt tilskudd til scenekunstfeltet i Norge og lanseres i forbindelse med premieren på forestillingen Figure-ring/New voices den 23. september. Danseinformasjonen har intervjuet initiativtageren, Simbarashe Norman Fulukia. – Vår visjon er at vi skal være det kunstneriske episenteret for minoritetsgrupper i Norge, og i verden forøvrig.

I samarbeid med Bodø Biennale skal dansekunstner Maria Landmark intervjue noen av kunstnerne som kommer til årets biennale, og i dette intervjuet snakker hun med kunstnergruppa Landing som har lang erfaring med å utvikle dansekunst basert på spesifikke steder og kontekster. Med sitt verk Flytende Landskap kommer de under biennalen til å fylle byrommet med tusen meter lianer som både refererer til og reflekterer over omgivelsene de er en del av.

Kristina Søetorp Wallace og Ida Wigdel, aka dansekompaniet Th'Line, har hatt en mangeårig interesse for å skape og tre inn i sære skikkelser og forskyve sin egen identitet. De fant hverandre allerede da de gikk på Kunsthøgskolen i Oslo hvor dårlige forutsetninger for ballett var noe som knøyt dem sammen. Nå er de aktuelle med forestillingen Anonymousse og dansekunstner Ann-Christin Kongsness har slått av en prat med duoen.

Mia Habib elsker å danse! Hun danser av glede og presserende nødvendighet. Mias dans beveger mennesker rundt om i hele verden, fra anerkjente festivaler og teaterhus til steder og rom utenom allfarvei. Nå har Mia hatt los som en hund i halvannet år, for hun blir enormt inspirert av å ikke vite, av å flytte og migrere egne tankesett og møte det uventede og fremmede i seg selv. Hun sier dans kan være protest på en myk måte, hun arbeider med massens kraft og framhever at det å ha en dansende kropp betyr noe i den verden vi lever i. Hun spør: "For hva og for hvem er det du går, og for hva og for hvem er det du står?"

Den norske dansehistorien er ikke godt kjent, og særlig er det som har skjedd utenfor Oslo mindre belyst. Det er derfor flott at det kommer frem flere historier om dansens plass og utvikling fra flere steder i Norge. Fiona Jane Ellingsen arbeider for tiden med en bok om dansens utvikling i Narvik, hvor blant andre Henry Haagensen har en sentral plass. Ellingsen selv er opprinnelige fra Australia, hvor hun tok danseutdannelse. Da hun flyttet til Ballangen i 1987 begynte hun å undervise i dans i Narvik. Deler av forskningen hun har gjort i forbindelse med bokprosjektet deler hun på nettsiden danceinnarvik.wordpress.com.

Dansekunstner Cecilie Lindeman Steen er for øyeblikket på turné med performance foredraget Betydningen av bevegelse i regi av Dansenett Norge. Maria K. Landmark tok en prat med henne da hun var i Alta. SNAKK er en intervjuserie hvor Maria K. Landmark snakker med dansekunstnere om deres virke og om ulike aspekter av det å jobbe som dansekunstner.

Tromsø-baserte Mathilde Caeyers gikk ut fra The Liverpool Institute for Performing Arts våren 2018 og er nå, sammen med sitt dansekompani Intakt, aktuell med forestillingen Eksogen. Forestillingen har hatt prosess-visninger på både Vårscenefest og ved Forum for nordnorske Dansekunstnere sin jubileumsfestival. Urpremieren blir på Kulturhuset i Tromsø 31. august 2019.

Forum for nordnorske Dansekunstnere (FNND) feirer 30 år i 2019 og fra 7. – 11. august markeres dette med en jubileumsfestival i Tromsø. Danseinformasjonen har stilt FNNDs leder Åshild Thinn tre spørsmål om historikk, visjoner og festivalen.

Danseinformasjonens nye daglige leder Sigrid Øvreås Svendal har fortsatt kontakt med sin indre dansepedagog, heier på åpenhet og vil gjøre dans og Danseinformasjonen kjent for flere – først og fremst for at folk skal kunne diskutere dansekunst på samme måte som musikk og litteratur. Ida Gudbrandsen har tatt en prat med henne.

Danser, koreograf og pedagog Jon Ole Olstad har blant annet vært danser i Nederlands Dans Theater 1 og undervist ved de største dansestudioene i New York. Den 21.- 22. juni skal han delta i koreografikonkurransen International Choreographic Competition Hannover 2019 med soloen Finally it’s everything. Danseinformasjonen har stilt ham tre spørsmål.

Koreograf Thomas Prestø trer snart inn i sin nye stilling som formidlingskonsulent ved Dansens Hus. Danseinformasjonen har spurt han om blant annet hva han ønsker å utrette i stillingen, og hvordan dansekunsten kan få et mer mangfoldig publikum.