Den norske dansehistorien er ikke godt kjent, og særlig er det som har skjedd utenfor Oslo mindre belyst. Det er derfor flott at det kommer frem flere historier om dansens plass og utvikling fra flere steder i Norge. Fiona Jane Ellingsen arbeider for tiden med en bok om dansens utvikling i Narvik, hvor blant andre Henry Haagensen har en sentral plass. Ellingsen selv er opprinnelige fra Australia, hvor hun tok danseutdannelse. Da hun flyttet til Ballangen i 1987 begynte hun å undervise i dans i Narvik. Deler av forskningen hun har gjort i forbindelse med bokprosjektet deler hun på nettsiden danceinnarvik.wordpress.com.

Dansekunstner Cecilie Lindeman Steen er for øyeblikket på turné med performance foredraget Betydningen av bevegelse i regi av Dansenett Norge. Maria K. Landmark tok en prat med henne da hun var i Alta. SNAKK er en intervjuserie hvor Maria K. Landmark snakker med dansekunstnere om deres virke og om ulike aspekter av det å jobbe som dansekunstner.

Tromsø-baserte Mathilde Caeyers gikk ut fra The Liverpool Institute for Performing Arts våren 2018 og er nå, sammen med sitt dansekompani Intakt, aktuell med forestillingen Eksogen. Forestillingen har hatt prosess-visninger på både Vårscenefest og ved Forum for nordnorske Dansekunstnere sin jubileumsfestival. Urpremieren blir på Kulturhuset i Tromsø 31. august 2019.

Forum for nordnorske Dansekunstnere (FNND) feirer 30 år i 2019 og fra 7. – 11. august markeres dette med en jubileumsfestival i Tromsø. Danseinformasjonen har stilt FNNDs leder Åshild Thinn tre spørsmål om historikk, visjoner og festivalen.

Danseinformasjonens nye daglige leder Sigrid Øvreås Svendal har fortsatt kontakt med sin indre dansepedagog, heier på åpenhet og vil gjøre dans og Danseinformasjonen kjent for flere – først og fremst for at folk skal kunne diskutere dansekunst på samme måte som musikk og litteratur. Ida Gudbrandsen har tatt en prat med henne.

Danser, koreograf og pedagog Jon Ole Olstad har blant annet vært danser i Nederlands Dans Theater 1 og undervist ved de største dansestudioene i New York. Den 21.- 22. juni skal han delta i koreografikonkurransen International Choreographic Competition Hannover 2019 med soloen Finally it’s everything. Danseinformasjonen har stilt ham tre spørsmål.

Koreograf Thomas Prestø trer snart inn i sin nye stilling som formidlingskonsulent ved Dansens Hus. Danseinformasjonen har spurt han om blant annet hva han ønsker å utrette i stillingen, og hvordan dansekunsten kan få et mer mangfoldig publikum. 

Etter 21 år som daglig leder i Danseinformasjonen, synes Randi Urdal det er praktfullt å kunne overlate roret til Sigrid Øvreås Svendal og selv tre inn i en administrativ stilling. Ida Gudbrandsen har tatt en prat med den avtroppende lederen.

Hva er Runa Norheim fra RAS og Elisabeth Jarstø fra DansiS opptatt av? RAS (Regional Arena for Samtidsdans) og DansiS (Dansekunst i Stavangerregionen) har fått nye ledere. Vi har spurt dem hva deres visjon er og om de ønsker å gjøre noe annerledes.

«Montréal is special, it is like Europe. Not like America.» Drosjesjåføren forteller oss om byen på engelsk, men med en stolt fransk aksent. Han har ikke hørt om CINARS, men det er mange kulturfestivaler i byen, sier han. Familien på tre er i Montréal for første gang for å følge pappa, som skal delta på CINARS med Panta Rei Danseteater. Vårt første møte med byen er hyggelig. Det er iskaldt ute, men menneskene er varme og imøtekommende.

«Det er gøy med festival da! Det er kult å henge en uke med de folka man har lyst til å henge med.» Det er kun få dager til Showbox og Danseinformasjonens Kamelia Javadi har dratt på befaring til Scenekunstbruket for å høre om hvordan det går med forberedelsene til den 14. Showbox-festivalen som finner sted i Oslo 3. - 8. desember.

Om under en uke åpner DanseFestival Barents dørene på nytt. Den ferske festivallederen Siri Wigdel ser et Nord-Norge som er preget av det samiske og det russiske men også det urbane. I november inviterer hun til en inkluderende DanseFestival Barents i sitt sentrum i nord.

Lørdag 20. oktober mottar dansekunstner Kjersti Kramm Engebrigtsen Danseinformasjonens ærespris 2018. Synlig, produktiv, flott, frittalende, insisterende, overraskende, kampklar, velformulert, varm og engasjert er stikkord som kjennetegner årets prisvinner.

Torsdag 27. september er det premiere på dansefilmen Battle. Vi har stilt tre spørsmål hver til filmens hovedrolleinnehaver Lisa Teige og hovedkoreograf Camilla Tellefsen. Battle er basert på Maja Lundes bok med samme navn. Den er regissert av Katarina Launing og manus er skrevet av Maja Lunde i samarbeid med Karsten Fullu. Filmen er produsert av Friland Produksjon AS & Storm Films AS.

Den nye kunstneriske lederen ved Carte Blanche, Annabelle Bonnéry, er selv del av kompaniets historie, og interesserer seg for hvor det er plassert i verden og i danselandskapet. Hun har planer om å videreføre det som har vært, samtidig som hun ønsker å åpne dørene, ta inn nye impulser og skape flere koblinger til Bergen og verden. Lisa Nøttseter har intervjuet henne, for Danseinformasjonen.

Liv Greli er for mange kjent som Spin Offs driftige “mor”. I år feirer hun 40-årsjubileum som dansepedagog, men lener seg ikke tilbake av den grunn. Hun har et brennende hjerte for å skape gode dansetilbud og for å få mer anerkjennelse og kompetanse rundt pedagogvirket.

Samme Raeymaekers tiltrer som ny kunstnerisk leder for Dansens Hus 1. august 2018. I en hektisk overgangsperiode fullpakket med pakkenelliker, norskopplæring, budrunder, kunstnermøter og med beina planta i to ulike kunstinstitusjoner, sneik Danseinformasjonen seg til et intervju med ham.